Monika Pilloni – Loď Aquarius zabavena. Dovážela do 11 přístavů kromě migrantů i nebezpečný odpad. Vyšetřováni Lekaři bez hranic

image

Pro státní zastupitelství v Catanii došlo  ve 44 případech k nedovolenému zneškodnění  celkem 24 tisíc kg odpadu.

Salvini: “ „Udělal jsem dobře, když jsem zablokoval lodě nevládních organizací, zastavil jsem nejen obchod s migranty, ale také s odpadem, jak se teď projevilo .“

Nebezpečné odpady – zdravotní  riziko  a infekce  – vyložené  nediferencovaně v italských přístavech, jako kdyby  to byly městské odpady: to je obvinění  vůči NNO Sos Mediterrané a Lékařům bez hranic a dvěma  osobám podnikajícím v přístavních agenturách , které vedlo díky operaci  nazvané „Borderless“ k zabavení  lodě Aquarius ( v současnosti v přístavu Marseille) a 460 tisíc eur.  Finanční policejní hlídka a policie  rozsáhlým vyšetřováním , které  koordinovalo státní zastupitelství  ve městě Catania, vypátrala ve 44 případech nelegální likvidaci odpadu a to v celkové výši 24000 kilogramů.

Obžaloba proti Lékařům  bez hranic, kteří jsou  vyšetřovateli  považováni  za  „producenty”  odpadu spolu s  nezákonným  obchodováním  s lidmi, se týká  lodě Aquarius, za období od ledna 2017 do května 2018, a také lodě Vos Prudence, která byla  používaná od března 2017 do července  2017. Kvůli tomu jsou na seznamu obviněných  –  na základě obvinění z organizované činnosti nezákonného  obchodování s odpady – stejně tak jako někteří členové organizace, dokonce i Řídící centrum  v Amsterdamu, které řídilo Aquarius a Bruselské řídící centrum, které spravovalo a financovalo záchranné mise Vos Prudence. Obě střediska mají právní subjektivitu a organizační samostatnost a reagovat v souladu s mocí zákona 231/2001 o správní odpovědnosti.

Celkem  státní zastupitelství  (Catania) vyšetřuje 24 osob v rámci šetření o nelegální likvidaci odpadů nahromaděných během záchranné činnosti  lékařů bez hranic na moři. Podle obžaloby  osoby  zapojené do  tohoto  obchodu,  měly  „systematicky sdílet, plánovat  a provádět  projekt nezákonné likvidace velkého množství nebezpečného a infekčního odpadu” , vyplývající z činnosti záchrany migrantů na palubě vos Prudence a Aquarius a nediferencovaně přidaného do  tuhého komunálního odpadu, u příležitosti technických přistání a vylodění migrantů” v 11 přístavech : Trapani, Pozzallo, Augusta, Catania a Messina na Sicílii, Vibo Valentia, Reggio Calabria a Corigliano Calabro v Kalábrii, Neapol a Salerno v Kampánii, Brindisi v Apulii.

Mezi  tímto vyloženým  odpadem poukazuje na  „kontaminovaný oděv  migrantů  přicházejících z mimoevropských „, potravní odpad a infekční zdravotní odpad používaný na palubě v rámci lékařské pomoci.

Šetřením do kterého byo zapojeno  okresní  velitelství  v Catania, Centrální  oddělení pro vyšetřování organizovaného zločinu, Finanční policie,  mobilní hlídky policie v Catania a centrálního řídícího střediska policie se také zjistilo, že 37 krát v případě lodě Aquarius  a  7 krát u  Vos Prudenc  se členové Lekařů bez hranic a Giannino Francesco  majitel „Mediterranean Shipping Agency“ (M.S.A.)  a  Giovanni  Ivan Romeo  jednatel „Romeo Shipping Agency S.r.l.  „„systematicky“ domlouvali na nezákonné likvidaci odpadu a  vyhnuli se tak “přísným  procedurám uložení pro odpady  s infekčním  rizikem”, které patří do klasifikační skupiny :  “nebezpečné, zdravotnictví a jiné s výsokým rizikem nakažlivosti “.

Podle obžaloby z šetření vyplývá  „informovanost podezřelých o nebezpečnosti oblečení migrantů jako zdroj přenosu virů nebo patogenů nákazou  během cesty, jak vyšlo najevo, mimo jiné od S.A.R. Report Rescues ve zprávě  o zdravotní kondici migrantů nacházejících se na  palubě lodě Aquarius,  kde se hlásí časté případy svrabu, HIV, infekce dýchacích cest, jako je tuberkulóza, meningitida“.

Pozn. Tomu všemu je  vystavena  široká veřejnost, včetně tzv. fanatických sluníčkářů!

Mezi podezřelými, stejně jako Giannino, Romeo a řídící střediska  Lékařů bez hranic – dále jen MSF v Amsterodamu a Bruselu jsou kapitán a první důstojník lodě  Aquarius, ruský  občan  Evgenii Talanin a Ukrajinec  Oleksandr Yurchenko a dále osm členů MSF: zástupce vedoucího italské mise MSF Belgie Michele Trainiti, zástupce národního koordinátora a národní důstojník zakázek italské mise MSF Belgie Cristina Lomi, styčného důstojníka Mas Belgie  – Marco Ottaviano, koordinátorů projekt Sar Aquarius MSF Holland, Aloys Vimard a Marcella Kraaij, logistický koordinátor Aquarius Joachim Tisch, delegát pro logistiku na palubě lodi Martinus Taminiau a koordinátor projektu na palubě lodi, Angličan Nicholas Romaniuk.

https://youtu.be/hZfgv_4iaIU

https://www.ilgiornale.it/news/cronache/migranti-scaricava-rifiuti-infetti-dei-migranti-sequestrata-1604469.html?mobile_detect=false

https://www.huffingtonpost.it/2018/11/20/ha-scaricato-rifiuti-pericolosi-in-11-porti-sequestrata-la-nave-aquarius-indagata-medici-senza-frontiere_a_23594380/

https://www.ilgiornale.it/news/cronache/aquarius-ecco-chi-sono-i-24-indagati-cos-trafficavano-1604501.html